Sofisticirane ideje i izvrsna izvedba preglednih rješenja temelj su za realizaciju uspješnih projekata.

 
 
 
 
 
 

Zaštita izvora vode Mrzlek

Zaštita izvora vode Mrzlek

16.07.2009

Godine 2009. sudjelovali smo u realizaciji važnog projekta „Zaštita izvora vode Mrzlek i opskrba stanovništvom pitkom vodom Trnovsko-banjške visoravni, Goriških brda i Vipavske doline"...

Projekt je povezao gradsku općinu Nova Gorica, općinu Brda i općinu Ajdovščina te je bio sufinanciran nepovratnim sredstvima Kohezijskog fonda Europske unije. Ukupna vrijednost navedene skupine projekata procijenjena je na 37,3 milijuna eura. Visina financiranja iz Kohezijskog fonda iznosila je 13,6 milijuna eura, a preostali iznos od 23,7 milijuna eura pokriven je iz državnih i općinskih proračuna. Do sredine 2012., kad je projekt završen, izgrađen je uređaj za pročišćavanje za pitku vodu Hubelj, modernizirani su vodovod i pročistač za pitku vodu Mrzlek, rekonstruirano je ili nanovo izgrađeno približno 75 kilometara cjevovoda i 11,5 kilometra kanalizacijskog sustava.

U okviru projekta povjereno nam je tehnološko ažuriranje crpilišta i vodovoda Mrzlek. U tom smo okviru zamijenili postojeće crpke potopnim crpkama nazivne snage 136 kW. Novi cjevovodi spajani su spojnicama Victaulic bez zavarivanja. Spojnice Victaulic ne omogućuju samo bržu montažu nego i jednostavnije održavanje crpki. Upotrebom sustava „Depend-O-Lok" to je bio prvi takav projekt Victaulica na europskom tlu.

Tehnološko ažuriranje vodovoda zahtijevalo je i ažuriranje elektroničke regulacije i nadgradnju nadzora pješčanih filtara pitke vode preko upravljača i nadzornog sustava. U sklopu projekta proizveli smo nove razdjelne el. ormare i zajedno s partnerima instalirali modernu SCADA aplikaciju za novi i stari vodovod MRZLEK.

Na pješčanim filtrima novog vodovoda zamijenili smo pneumatske pogone ventila elektromotornim AUMA pogonima. Novi pogoni manje su osjetljivi na vlagu i pouzdaniji u radu. Na vodovodu smo izveli montažu sustava za oksidaciju vode ozonom za dezinfekciju pitke vode. Novi su ozonatori kontejnerske izvedbe. Ozoniranu vodu doveli smo PVC instalacijom u dva dezinfekcijska bazena. Isporučeno je i ugrađeno šest magnetno-induktivnih mjerača (DN 250 do DN 350) protoka vode proizvođača ABB za nadziranje protoka i potrošnje vode.

 
 
 

Kontakt

CMC GROUP d.o.o.
Hrvatska
Zagrebačka 231
10370 Dugo Selo

E: info@cmc-group.hr
T: + 385 1 6542 777
F: + 385 1 6140 043

 
 
 
SLAŽEM SE

Naša internetska stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. 

Ukoliko nastavite s korištenjem naše web stranice, pristajete na upotrebu kolačića koji nam pomažu da Vam pružimo što bolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Google Analytics upotrebljavamo u vlastite analitičke svrhe i kolačići se instaliraju u tu svrhu (izbrišite GA kolačiće). Više o kolačićima.