Projektiranje, prodaja, izvedba i održavanje vodovodnih, kanalizacijskih i mjerno-regulacijskih sustava uz 24-satnu tehničku podršku.

 
 
 
 
 
 

Filtracija

Proces filtracije u osnovi predstavlja prolaz kapljevine – vode koja sadržava određene fizikalne nečistoće kroz zrnati sloj filtrirnog medija ili filtrirne mrežice pri relativno malim brzinama protoka, pri čemu se čestice nečistoća zadržavaju na filtrirnome mediju ili mrežici.

Pješčani filtri obično se upotrebljavaju za odvajanje malih količina (<10 ppm) finih krutih čestica (<100 μm) od tekuće vodne faze. Često je potrebna prethodna obrada vode (koagulacija, flokulacija, sedimentacija).
Dobro održavani pješčani filtri mogu smanjiti zamućenost do 90 % i ukloniti 80 – 90 % bakterija, ne virusa. 

Ultrafiltracija (UF) je postupak uklanjanja suspendiranih krutih tvari pri prolasku vode kroz polupropusne membrane. Može ukloniti čestice u rasponu veličina 0,001 – 0,1 μm. UF postupak osigurava 100-postotno smanjenje zamućenosti i zadržavanje bakterija i virusa. Postupak nije primjeren za kemijski onečišćene vode.

Osnovne prednosti UF-a:
 • potpuno uklanjanje suspendiranih krutih čestica (zamućenost)
 • djelomično uklanjanje otopljenih organskih tvari, ovisno o molekulskoj masi
 • učinkovito uklanjanje bakterija i virusa
  –log 6 za bakterije
  –log 4 za viruse
 • SDI koloidni indeks < 2
 • zaštita opreme na sekundarnoj strani (sustavi RO)
 • dobra kvaliteta izlazne vode bez obzira na promjene kvalitete sirove
 • spajanje više konvencionalnih postupaka u jedan
Reverzna osmoza (RO)
Osmoza je proces na kojem se baziraju gotovo svi prirodni metabolički procesi. Ako su dvije otopine s različitim koncentracijama odvojene u sustavu s posebnom polupropusnom membranom, otopina s većom koncentracijom uvijek će težiti izjednačenju koncentracije (vlastitom razrjeđivanju). Taj se proces (osmoza) nastavlja dok ne dođe do osmotske ravnoteže.
U procesu reverzne osmoze smjer osmotskog tijeka je obrnut. Kako bi se to moglo postići, komoru s koncentriranom otopinom treba tlačno opteretiti. Taj tlak mora biti mnogo veći od osmotskog tlaka koji se stvara zbog prirodnog uravnoteženja različitih koncentracija.
U sustavima za čišćenje vode koji rade na principu RO upotrebljavaju se sintetičke membrane. Te su membrane propusne za molekule vode. Membrane zadržavaju čestice materijala otopljenih u vodi. Visok tlak prisili koncentriraniju otopinu (npr. pitku vodu ili procesnu vodu) da teče kroz te membrane. Rezultat je odvajanje te otopine na djelomični protok s vodom gdje se nalaze zadržane čestice (koncentrat).
   
Amiad sustavi za filtriranje
Poduzeće Amiad razvija i isporučuje „po mjeri" dizajnirane sustave za filtriranje za zahtjevne industrijske i komunalne sustave te sustave navodnjavanja. Posebni segment predstavljaju samočisteći filtri koji, osim učinkovitog zadržavanja čestica, omogućuju autonoman rad i neprekidnu isporuku vode.

Odlikuju ih:
 • automatsko čišćenje kad pad tlaka preko filtrirne površine dosegne prethodno postavljenu vrijednost
 • neprekidna isporuka vode gdje se filtar očisti u nekoliko sekundi bez prekida protoka na dovodnoj strani
 • modularna struktura različitih dimenzija s mogućnošću jednokratne ili uzastopne upotrebe
 • fleksibilnost kontrolnih opcija s hidraulički ili elektronički upravljanim jedinicama
 • ispiranje s obzirom na razliku tlakova i/ili vremenske postavke
 • širok izbor različitih stupnjeva filtracije, od 3500 do 3 mikrona.
 
 
 
Ako vas zanima više, obratite nam se na telefonski broj 01 6542 777 ili putem internetskog obrasca.
 
 
 

Pretraživač

 
 
 

Kontakt

CMC GROUP d.o.o.
Hrvatska
Zagrebačka 231
10370 Dugo Selo

E: info@cmc-group.hr
T: + 385 1 6542 777
F: + 385 1 6140 043

 
 
 
SLAŽEM SE

Naša internetska stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. 

Ukoliko nastavite s korištenjem naše web stranice, pristajete na upotrebu kolačića koji nam pomažu da Vam pružimo što bolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Google Analytics upotrebljavamo u vlastite analitičke svrhe i kolačići se instaliraju u tu svrhu (izbrišite GA kolačiće). Više o kolačićima.