Projektiranje, prodaja, izvedba i održavanje vodovodnih, kanalizacijskih i mjerno-regulacijskih sustava uz 24-satnu tehničku podršku.

 
 
 
 
 
 

Mjerači toplinske energije

Mjerač toplinske energije ili kalorimetar s aspekta korisnika najvažniji je i najtočniji dio mjerne opreme sustava grijanja ili hlađenja. Mjerači toplinske energije (MTE) jedini su uređaji koji mjere potrošnju energije u fizikalnim jedinicama kWh ili MWh. Sastavni su dijelovi mjerača protočni senzor, par temperaturnih senzora i računska jedinica.

Postavljanje MTE-a moguće je samo u sustavima sa zatvorenom petljom grijanja ili hlađenja. Dovod i povrat petlje potrošača toplinske energije stvaraju obruč kao na primjer:

  • krug grijanja/hlađenja stambene jedinice
  • podno grijanje/hlađenje
  • proizvodnja toplog zraka (konvektori)
  • krug toplinskog izmjenjivača
  • daljinsko grijanje.

S aspekta upotrebljivosti MTE-i se pojavljuju u dvije uloge:
a) kao razdjelnici potrošnje energije na sekundarnom dijelu, obično u višestambenim zgradama ili poslovnim objektima s više korisnika
b) kao primarni mjerač u sustavima daljinskoga grijanja s toplinskim podstanicama ili bez toplinskih podstanica.
  
Prenesena toplina za potrebe grijanja ili hlađenja izračunava se jednadžbom:

∆H = k(T) x QV x ∆T x ∆t

∆H = promjena entalpije, prenesena energija, u npr.: kWh, MJ
k(T)= toplinski koeficijent (može i k-faktor); približno 1,16 MWh/m3/K ili 4,18 MJ/m3/K za vodu; jednako gustoći [kg/m3] pomnoženo sa specifičnom toplinom medija [kJ/kg/K], ovisno o apsolutnim temperaturama dovoda i povrata
QV = volumenski protok medija, u npr.: l/h, m3/h
∆T = temperaturna razlika između temperatura dovoda i povrata
∆ t = izmjereni vremenski interval, u npr.: h (satima), minutama, danima.

U praksi poznajemo dva dizajna mjerača toplinske energije:

  • kompaktna izvedba mjerača s jednim od temperaturnih senzora u samom kućištu protočnog senzora. Mjerači imaju samo jedno odobrenje tipa za cjelinu, ograničenje temperature medija do oko 90 °C i troškovno su nešto povoljniji od odvojene izvedbe
  • odvojena izvedba mjerača gdje je za svaki pojedini sastavni dio potrebno samostalno odobrenje i ovjera. Mjerače možemo upotrijebiti u sustavima s temperaturom do 200 °C, a cjenovno su skuplji od kompaktnih.

U prodajnom programu zastupamo opremu švicarskoga proizvođača Sontex SA koji osim mehaničkih razvija mjerače toplinske energije s mjerenjem protoka po principu oscilirajućeg mlaza (Fluidic Oscillator). Princip omogućuje iznimno stabilno i dugotrajno mjerenje visoke preciznosti, a u samome mjernom dijelu nema pokretnih sastavnih dijelova koji u težim uvjetima rada mogu biti izloženi kvarovima.

 
Produkte sortiraj po:
 
 
 
 
Ako vas zanima više, obratite nam se na telefonski broj 01 6542 777 ili putem internetskog obrasca.
 
 
 

Pretraživač

 
 
 

Kontakt

CMC GROUP d.o.o.
Hrvatska
Zagrebačka 231
10370 Dugo Selo

E: info@cmc-group.hr
T: + 385 1 6542 777
F: + 385 1 6140 043

 
 
 
SLAŽEM SE

Naša internetska stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. 

Ukoliko nastavite s korištenjem naše web stranice, pristajete na upotrebu kolačića koji nam pomažu da Vam pružimo što bolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Google Analytics upotrebljavamo u vlastite analitičke svrhe i kolačići se instaliraju u tu svrhu (izbrišite GA kolačiće). Više o kolačićima.